Vastgoed kopen en investeren in Brussel

De stad Brussel, door onze Franstalige landgenoten Bruxelles genoemd, werd in het verleden ‘Bruocsella’ (in het Frankisch een samenvoeging van “bruoc” + “sella”), wat later verbasterde tot Broekzele en dat “nederzetting (zele) bij het moeras (broek)” als betekenis heeft. Doordat er in Brussel een internationale ambiance aanwezig is en er een heleboel buitenlanders, maar ook Vlamingen en walen, woonachtig zijn, kunnen er in de stad nog maar weinig echte Brusselaars gevonden worden. Autochtone bewoners van Brussel worden Ketjes genoemd, mits zij samen met allebei hun ouders in de stad geboren en getogen zijn. Wanneer er slechts één van de ouders in Brussel is geboren dan wordt er gesproken van een Zinneke.

De oppervlakte van Brussel

De stad Brussel heeft een oppervlakte van 32,61 vierkante kilometers. Van de totale oppervlakte van Brussel is slechts 18,54 procent in gebruik als woongebied. Het overige deel is onbebouwd (14,14 procent) of heeft een andere bestemming (67,32 procent) gekregen. In Brussel is de bevolkingsdichtheid 5226,26  inwoners per vierkante kilometer, niet vreemd als je bedenkt dat er circa 180.400 mensen in de stad woonachtig zijn.

Bevolking van Brussel

De inwoners van de stad Brussel worden Brusselaars genoemd. De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de stad is bijna 1 op 1, met respectievelijk 50,76 procent Brussel van het mannelijke, en 49,24 procent van het vrouwelijke, geslacht. De bevolking bestaat voornamelijk uit mensen in de leeftijd van 18 tot 64 jaar (64,80 procent). Het percentage jongeren in stad bedraagt 22,71 procent en de senioren zijn in Brussel met 12,48 procent vertegenwoordigd. Van alle inwoners van Brussel is 29,60 procent van buitenlandse afkomst. Door de bevolking van Brussel er gemiddeld 11.480 verdiend per jaar. Van de beroepsbevolking van de stad staat 24,13 procent geregistreerd als werkloos.

De gemeente Brussel is als er wordt gekeken naar het inwoneraantal de op vier na grootste gemeente van ons land. Het volledige Brussels Hoofdstedelijk Gewest, doorgaans eveneens Brussel genoemd, wordt gevormd door in totaal 19 gemeenten met circa 1,2 miljoen inwoners. Het stedelijk gebied, dus Brussel-stad samen met de voorsteden, telt meer dan 1,8 miljoen inwoners en is daarmee de grootste Belgische stad.

Economie in Brussel

De economie van Brussel bestaat vooral uit activiteiten in de dienstensector en de openbare instellingen. Dikwijls hebben deze activiteiten (direct of indirect) iets te maken met de hoofdstedelijke functie van de stad, zoals onder ander met

 • de aanwezige ministeries,
 • diverse instellingen op nationaal en lokaal niveau,
 • talloze ambassades,
 • de aanwezigheid van het NAVO-hoofdkwartier,
 • meerdere vestigingen van multinationals,
 • organisatie die zich richten op consultancy,
 • personen en bedrijven die zich richten op juridische dienstverlening,
 • talloze horecagelegenheden,
 • een uitgebreide vrijetijdsindustrie,
 • bedrijven die zich richten op communicatie,
 • verschillende transport- en vervoersbedrijven.

De aanwezigheid van de Europese instellingen heeft ervoor gezorgd dat een heleboel internationale bedrijven zich in de stad hebben gevestigd en mag Brussel zich, na Londen en Parijs, de op twee na belangrijkste Europese zakenstad en zelfs ’s werelds voornaamste diplomatenstad, noemen.

Verkeer & vervoer in en rondom Brussel

Brussel is, als hoofdstad van ons land en als belangrijke stad binnen Europa, op meerdere manier prima te bereiken.

1. Over de weg

Via diverse snelwegen is Brussel goed te bereiken vanuit andere grote steden in binnen- en buitenland. De stad heeft een tweetal concentrische verkeersassen, die met elkaar verbonden  zijn door middel van grote lanen:

 • de (grote) Ring R0: een autosnelweg rondom het Brusselse gewest loopt,
 • de kleine ring R20: bestaat uit een reeks tunnels en doorgaande wegen die de omwalling van de oude stad volgt en het centrum van Brussel bedient.

Het hart van Brussel is echter autovrij.

2. Via de lucht

Brussels Airport, ook als Luchthaven Zaventem of Luchthaven Brussel-Nationaal aangeduid, is gelegen in de gemeente Zaventem en de grootste luchthaven van ons land.

3. Per spoor

De stad Brussel beschikt over verschillende treinstations. Voor het personenvervoer zijn dat de stations:

 • Brussel-Zuid: het meest belangrijke internationale station van ons land,
 • Brussel-Kapellekerk,
 • Brussel-Centraal,
 • Brussel-Congres,
 • Brussel-Noord.

Alle nationale passagierstreinen die de stad aandoen, stoppen in Brussel-Noord, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid. De stations Brussel-Luxemburg en Brussel-Schuman liggen dichtbij de Europese instellingen en treinen naar Namen en Luxemburg zullen hier halt houden. Vanuit Brussel kun je per spoor een heleboel Europese steden rechtstreek bereiken.

4. Per metro

De metro in Brussel heeft in totaal 68 stations die zijn verspreid over een tweetal assen. In 2009 is er zelfs een extra metrolijn bijgekomen en werd het netwerk niet alleen uitgebreid maar ook sneller.

5. Per tram

In de stad ligt een uitgebreid tramnetwerk, met als belangrijkste lijn de noord-zuidverbinding van het Zuidstation  via de Beurs naar het Noordstation. Deze as loopt parallel aan de noord-zuidverbinding van het spoor. Er gaan zelfs enkele tramverbindingen tot plaatsen in de Vlaamse Rand.

6. Per bus

Het uitgebreide Brussels busnetwerk zorgt voor een uitstekende openbaar vervoerverbinding van een groot aantal locaties in en rondom het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het vervoer binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt voor een groot deel verzorgd door de MIVB, terwijl het vervoer in een belangrijk deel van Vlaanderen in handen is van De Lijn, en dat in Wallonië voornamelijk door de TEC het busvervoer verzorgd. 

Onderwijsinstellingen in Brussel

Brussel biedt naast Nederlandstalig- ook Franstalig onderwijs aan en het brede scala aan gemeentelijke onderwijsinstelling omvat:

 • kleuteronderwijs,
 • lager onderwijs,
 • speciaal onderwijs,
 • middelbaar onderwijs,
 • hogeschool onderwijs (onder andere een aantal hogescholen en de Vrije Universiteit)
 • onderwijs voor sociale promotie,

Bezienswaardigheden van Brussel

Heel het jaar door is er van alles en nog wat te zien, te doen en te beleven in de stad Brussel. Onderstaande opsomming van bezienswaardigheden is dan ook verre van compleet omdat de stad haar bezoekers steeds weer zal verbazen met onontdekte locaties, interessante activiteiten en verrassende evenementen.

 • De Grote Markt (in het Frans aangeduid als Grand-Place) is een plein in het hart van de stad en een ware trekpleister voor toeristen. Tijdens de Negenjarige Oorlog werd de stad in het jaar 1695 door Franse kanonnen en mortieren beschoten. Het gevolg van deze beschieting was dat alleen nog het broodhuis en de muren en de toren van het stadhuis nog overeind stonden. Rond de markt werd in de jaren na deze oorlog begonnen met de herbouw van de gildehuizen. Deze herbouw vond plaats in een Vlaams-Italiaanse stijl.
 • Het Museum van de Stad Brussel heeft zich gevestigd in het negentiende eeuwse Broodhuis (Maison du Roi) aan de Grote Markt. In dit pand is vandaag de dag een veelzijdige verzameling van allerlei kunst- en andere voorwerpen te zien die over de geschiedenis van Brussel vertellen.
 • Het Jubelpark (Parc du Cinquantenaire) is een (expositie)park dat oorspronkelijk aan werd gelegd ter ere van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. In het park werd destijds de Nationale tentoonstelling in het park georganiseerd. Vandaag de dag hebben het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, de Grote Moskee van Brussel en de Brusselse Groendienst zich in het park gevestigd en loop er onder het park de Jubelparktunnel.
 • Het Atomium is te vinden in het Heizelpark. Het monument bestaat uit een constructie van staal en is opgebouwd uit een negental bollen. Elke bol heeft een diameter van 18 meter. Alle bollen samen vormen de uitvergrote kristalstructuur van ijzer. Het Atomium is gemaakt naar een ontwerp van ingenieur André Waterkeyn en heeft sinds de restauratie een RVS-bekleding. Tegenwoordig kan het publiek vijf van de negen bollen van het SAtomium bezoeken.
 • De winkelgalerijen in Brussel zijn een reeks van overdekte voetgangerspassages in het hart van de stad. Aan deze met glas overdekte voetgangersstraten liggen uiteenlopende winkels. Het gros van de Brusselse galerijen stammen uit de eerste helft van de negentiende eeuw. Vanwege de glazen overdekking van de galerijen kunnen liefhebbers van shoppen altijd hun hart ophalen, zelfs als het weer in Brussel zich een keer van een wat minder goede kant laat zien.

Activiteiten in Brussel

De stad Brussel grenst aan een aantal gemeenten en plaatsen die elk ook een aantal bijzondere bezienswaardige locaties en/of interessante activiteiten kennen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • De 20 km door Brussel is een hardloopwedstrijd met een lengte van 20 kilometers die sinds 1980 jaarlijks in de stad wordt georganiseerd. De wedstrijd vindt doorgaans plaats op de laatste zondag van mei. Aan de wedstrijd kunnen hooguit 25.000 lopers deelnemen. De hardloopwedstrijd is een grootschalig evenement in de stad en het trekt dan ook steeds weer grote scharen toeschouwers. Zeker voor een beginnende loper zal het parcours een echte uitdaging betekenen, vanwege de onzichtbare en trage, stijging gedurende de eerste zeven kilometers van de loop.
 • Het levendig uitgaansleven in Brussel trekt steeds weer een heleboel mensen naar de stad. Verspreid over Brussel, maar in het bijzonder in het stadscentrum, liggen uiteenlopende uitgaansgelegenheden. Naast talloze cafés, bars, clubs en discotheken heeft Brussel tegenwoordig ook een eigen casino.
 • Het Kunstenfestivaldesartsis een festival voor podiumkunsten dat elk jaar gedurende drie weken in mei wordt gehouden op meerdere locaties in de stad. Het Kunstenfestivaldesarts biedt bezoekers een selectie van nieuwe en recente creaties uit binnen- en buitenland.
 • De Striproute door Brussel betstaat al sinds het jaar 1993. Op verschillende muren verspreid door Brussel zijn vanaf dat moment immers een heleboel striptekeningen aangebracht op muren die door een wandeltocht met elkaar werden verbonden. Op deze manier kun je dus de stad Brussel op een nog kleurrijkere manier ontdekken en verkennen.
 • Het Brussels Summer Festival brengt 10 dagen een gemêleerd programma met muzikale optredens op een viertal grote podia:
  • Paleizenplein,
  • Kunstberg,
  • Warandepark,

Behalve een heleboel concerten in de open lucht vinden er ook in ruim 30 cafés en clubs in het hart van de stad optredens plaats. Tevens zal er samen worden gewerkt met vijf van belangrijke Brusselse musea op de Kunstberg en worden er klassieke concerten verzorgd op minder voor de hand liggende plaatsen, zoals kerken, paleizen en musea. Een aantal optredens is alleen toegankelijk met een betaald entreebewijs, terwijl een aantal andere voor iedereen gratis toegankelijk is.

In de omgeving van Brussel

 • In Mechelen is het Centrum voor Oude Kunst ’t Vliegend Peert Dit is een onderzoeksinstituut dat zich toe heeft gelegd op oude schilderkunst uit de zestiende eeuw in de stad. De focus ligt hierbij vooral op de zogenaamde ‘Zotte Schilders’ zoals:
  • Jheronimus Bosch,
  • Pieter Bruegel,
  • Jan Verbeeck,
  • Frans Verbeeck,
  • Jan Massys.
 • Het Kasteel Diepensteynligt in een deelgemeente van Londerzeel en is na de Franse Revolutie door de bewoners verlaten. In 1989 werd het kasteel eigendom van de Brouwerij Palm die het pand ook heeft laten renoveren en restaureren. Tijdens deze werkzaamheden werden eveneens een vijver rondom het kasteel en een tuinpark aangelegd.
 • In Grimbergen zijn meerdere kastelen te bewonderen, te weten:
  • het Prinsenkasteel dat zich in het Prinsenbos met het Guldendal bevindt,
  • het kasteel d’Overschie dat dateert uit 1904 in Rijkenhoek,
  • het Lintkasteel, een restant van een waterkasteel uit de zestiende of zeventiende eeuw,
  • het kasteel Groeneveld en de bijbehorende hoeve die ongeveer stammen uit het jaar 1750.

Naast deze kastelen zijn er binnen Grimbergen nog 22 andere beschermende monumenten te vinden die zeker een bezoekje waard zijn.

 • De Kesselse Bergenis een uitgestrekt bosgebied tussen Baarlo en Het Nederlandse Helden. Het is één geheel met de Heldense Bossen. Al ongeveer 10.000 jaar voor onze jaartelling was er in het gebied reeds sprake van menselijke activiteit. Het is een hooggelegen gebied (ruim 32 meter) en aan het begin van de vorige eeuw werden er naaldbomen geplant. Desondanks zijn er nog steeds heide- en stuifzandrestanten te vinden.
 • Domein Drie Fonteinen(voorheen ook Parc Orban of het park van Orban genoemd) is een zogeheten parkdomein in Vilvoorde. Het domein is waarschijnlijk één van de oudste landschappelijke parken van ons land en kenmerkt zich door een groot groot verschil in reliëf. Je vindt er ondermeer:
  • een Engelse landschapstuin,
  • een Franse tuin,
  • de barokke Lendrikkapel,
  • een aantal bijgebouwen van het, inmiddels helemaal verdwenen, Kasteel van Fontigny.